Az USA GDP-jének harmada közvetlenül kapcsolódik a szellemitulajdon-védelemhez

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma (U.S. Department of Commerce) 2012. április 11-én publikálta a Közgazdasági és Statisztikai Hivatal (Economics and Statistics Administration) és az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatala (USPTO) által közösen készített „Intellectual Property and The U.S. Economy: Industries in Focus” című riportot. Az elemzés célja, hogy azonosítsa azokat az ágazatokat, amelyek az átlagnál jobban kihasználják a szabadalom, a védjegy és a szerzői jog által biztosított eszközöket, valamint számszerűsítse ezek súlyát az amerikai gazdaságban.

Az elemzés szerint az amerikai gazdaság egésze több-kevesebb mértékben a szellemitulajdon-védelem valamely formájától függ, mivel gyakorlatilag minden ágazat előállít vagy felhasznál releváns termékeket és szolgáltatásokat. A statisztikai adatok tanúsága alapján a vizsgált 313 tevékenység közül 75 nevezhető szellemitulajdon-intenzívnek (más néven IP-intenzívnek). A szerzők az USA-ban összesen 60 védjegy-, 26 szabadalom- és 13 szerzői jog-intenzív ágazatot regisztráltak. Ezek közvetlen módon 27,1 millió munkahelyért felelősek, vagyis 2010-ben az összes amerikai foglalkoztatott 18,8 százaléka dolgozott kapcsolódó területen. (Közvetlen módon a szellemitulajdon-védelem további közel 13 millió munkahelyet érintett.) Az IP-intenzív ágazatok együttes hozzáadott értéke a vizsgált évben 34,8 százalékban járultak hozzá az USA GDP-jéhez.

Jellegükből adódóan a különböző oltalmi formák az utóbbi 20 évben különböző ütemben fejlődtek. A szerzői jogi ágazatok foglalkoztatása 46,3 százalékkal, a védjegyekhez kapcsolódó tevékenységek biztosította munkahelyek száma 2,3 százalékkal nőtt ez idő alatt; az inkább szabadalom-intenzív termelői ágazatok esetében viszont csökkenés ment végbe. A válságból való kilábalás jeleként 2010-ben a szerzői jogi ágazatok munkavállalóinak száma 2,4 százalékkal, a szabadalom-intenzív iparágaké 2,3 százalékkal, a védjegy-intenzív szektoroké pedig 1,1 százalékkal nőtt; nagyobb mértékben, mint a nem IP-intenzív ágazatok esetében (1 százalék).

A jövedelmek tekintetében a szellemi tulajdonhoz kötődő szektorokban tevékenykedők 2010-ben átlagosan 42 százalékkal többet kerestek, mint egyéb területeken dolgozó társaik. Ennek oka részben az iskolai képzésben eltöltött évek magasabb számában rejlik.

Az IP-intenzív ágazatok termékexportja 2010-ben az USA termékkivitelének 60,7 százalékáért volt felelős. A szolgáltatásexport értékének felmérése során a szakértők jelentős módszertani kihívásokba ütköztek, de a becslések szerint a hasonló tevékenységek az USA összes szolgáltatásexportjának 19 százalékát adták 2007-ben. A jelentés megtalálható angol nyelven a USPTO honlapján: http://www.uspto.gov/about/ipm/industries_in_focus.jsp.

2012/06/19